• De Zultse reuzen Franso en Adèle
De Zultse reuzen Franso en Adèle
De Zultse reuzen Franso en Adèle

De Zultse reuzen Franso en Adèle

Z_KBOV_MVDA_2014_001

De reuzentraditie in Zulte begon aan het einde van de 19de eeuw. Niet toevallig samen met het ontstaan van de Firtelstoet. De reuzen Drumon en Adèle werden ook in die periode geboren. Rond 1920 onderging Drumon een naamsverandering. Hij werd omgedoopt tot Franso. Op de eerste foto zijn de koppen van Franso en Adèle te zien. Deze koppen werden gebruikt tussen de Eerste Wereldoorlog en 1957.

Doorheen de jaren werden er verschillende versies van Franso en Adèle gemaakt. Het reuzenpaar kreeg kinderen met de namen Pierewat, Pierewit en Pompernelleke. In 1957 werden Franso en Adèle veroordeeld wegens kinderverwaarlozing en werden verbrand. De echte reden voor deze 'veroordeling' lag in het feit dat de koppen volledig versleten waren en aan vervanging toe waren. Beide Zultse reuzen herrezen vrijwel onmiddellijk. Een vierde kindje Pomperwat werd geboren.

Op 5 oktober 2013 zijn Franso en Adèle echter overleden. Ze werden gecremeerd en hun as werd meegedragen in de Firtelstoet. De crematie van de reuzen kwam niet onverwacht, want hun koppen hadden immers opnieuw hun beste tijd gehad.

Op de twee foto's zien we de eerste versie van Franso en Adèle in betere tijden.
foto
jaren 1950
Marcel Daem, bruikleen