De Deinsche Burger: zondag 9 januari 1881

De Deinsche Burger: zondag 9 januari 1881

MDL_DDB_18810109

Weergave van De Deinsche Burger van zondag 9 januari 1881. De krant telt 4 pagina's en verschijnt enkel op zondag. De eerste pagina heeft 3 rubrieken: de uurregeling van de lokale treinen, de berichten uit het buitenland en een vervolgverhaal. Binnenlands nieuws staat op pagina 2. Op pagina 3 staan "Handelsberichten en Aankondigingen". Op pagina 4 staan reclameboodschappen.

Buitenland. In Frankrijk verwacht men volgende zondag woelige gemeenteraadsverkiezingen. In Parijs voeren de radicalen, de conservatieven en de republikeinen hevig campagne. Overstromingen door een breuk in de Maasdijk zorgen voor veel wateroverlast in Nieuwkuijk, Heusden en omgeving. St. Petersburg kent de strengste winter sinds 121 jaar.

Binnenland. De "Revue des Travaux Publics" meldt dat een Belgische ingenieur een kantweefmachine heeft ontworpen. Het kanton Audenaarde is zwaar getroffen door overstromingen. Petegem, Wortegem, Ename en Bevere staan blank.

Commentaar door de erfgoedbankregistrator: De eerste kantweefmachine dateert van eind 18e eeuw en is van de Fransman Jacquard. In 1840 heeft de Brit Ferguson er een verbeterde versie van gemaakt.
krant
Gustaaf Van Coppenolle (uitgevers)
Deinze
9 januari 1881