• De wedergeboorte van Dame Nuje Patat
De wedergeboorte van Dame Nuje Patat
De wedergeboorte van Dame Nuje Patat

De wedergeboorte van Dame Nuje Patat

CLS_Gavere
G_POLS_MVDA_2016_dame_nuje_pat

Op 25 september 2016 deed Dame Nuje Patat haar intrede in Baaigem. Ze maakte een korte wandeling door het dorp en bezocht de Attic-markt.

De reuzin heeft al een heel verleden. De Baaigemnaren lieten in de jaren 1970 twee reuzen bouwen ter promotie van de plaatselijke boerenmarkt. Eugidius van Baaigem en Miss Neue Patat traden in 1980 zelfs in huwelijk. De Baaigemse Boerenmarkt ging echter ter ziele en de reuzen raakten volledig in de vergetelheid. Ze verdwenen ook uit het collectieve geheugen.

In 2013 vond Jolien Verroeye van de erfgoedcel Leie Schelde in het archief een foto terug van de Baaigemse reuzen. De leden van het reuzencomité van VVV 't Gaverland startten een zoektocht naar de verdwenen reuzen. Met resultaat, want één reuzenframe werd teruggevonden. Het bleek te gaan om het frame van Miss Neue Patat.

Men besloot om de reuzin in ere te herstellen. Er werd een wedstrijd uitgeschreven om Miss Neue Patat opnieuw een uiterlijk te geven. Er bleef immers enkel een frame over. Het ontwerp van Rosine Vankwikelberge haalde het. Ze werd daardoor ook meter van de reuzin.

Dame Nuje Patat lijkt niet meer op haar oudere versie. Haar nieuwe uiterlijk is een ode aan de aardappel. Het voorkomen past nu ook perfect bij haar naam. Het project werd in Baaigem goed gedragen. Verschillende Baaigemnaren leverden stof voor de kleren van de reuzin.

Ter gelegenheid van de 'wedergeboorte' van Dame Nuje Patat werd er doopsuiker uitgedeeld. Geen traditioneel doopsuiker, maar toepasselijke kleine aardappeltjes.

Dame Nuje Patat is het bewijs dat men tradities nieuw leven kan inblazen en dit bovendien op een eigentijdse manier.
foto
Deinze
25 september 2016