Sint-Antonius van Padua aan het Gaverse gemeentehuis

Sint-Antonius van Padua aan het Gaverse gemeentehuis

CLS_Gavere
G_POLS_MVDA_2014_001

In een nis aan de achtergevel van het Gaverse gemeentehuis is een beeld van de Heilige Antonius van Padua geplaatst. Het heiligenbeeld zit vandaag wat verstopt achter het nieuw administratief centrum dat aangebouwd werd aan het gemeentehuis.

Aan een gemeentehuis verwacht men niet meteen het beeld van een heilige. Een verklaring hiervoor kan men vinden bij de geschiedenis van het gemeentehuis. Het gebouw werd in het interbellum opgetrokken en deed dienst als notariswoning.

De notarisfamilie had blijkbaar een persoonlijke devotie voor de Heilige Antonius van Padua, want ze lieten een beeld van de heilige inwerken in een nis aan hun nieuwe villa.

Antonius is de patroonheilige van vrouwen en kinderen. Voorts is hij ook de patroon van de franciscanen, het huwelijk, armen, verliefden, bakkers, reizigers en mijnwerkers. Antonius wordt aanbeden tegen koorts, pest en schipbreuk. Sinds 1934 fungeert Antonius van Padua als beschermheilige van Portugal. De heilige heeft een uitgebreid ‘takenpakket’ en zijn meest populaire functie is nog niet eens vermeld. Hij is ook de patroonheilige van de verloren voorwerpen.

Het was niet ongewoon dat rijke katholieke families een heiligenbeeld of zelfs een kapel op hun eigendom lieten plaatsen. Dit gebruik bleef pas achterwege vanaf de jaren ’60 van vorige eeuw.

In 1959 kocht de gemeente Gavere het zogenaamde ‘kasteeltje’ van de notarisfamilie over en vormde het om tot gemeentehuis. De Normandische villa had daarvoor een bijzonder geschikte locatie. Het gebouw ligt prachtig gelegen op een heuvel die uitkijkt over de Gaverse markt.

Aan de buitenzijde van de voormalige notariswoning werd weinig veranderd. Sint Antonius van Padua mocht zijn plaats behouden.
foto
Gavere
2014