De reuzen van Deinze

De reuzen van Deinze

D_CS_MVDA_2014_002

De stad Deinze beschikt over een mooi aantal reuzen. Op deze foto staan ze broederlijk naast elkaar. We zien (vlnr.) Pinte, Machteld Donza, Cantaert, Arend Drubbel, Sproete, Roede, Coppe, Canteclaer en Crayant. Het zittend reusje met de rode kleur is Krieltje Kakelkont.

Arend Drubbel en zijn echtgenote Machteld zijn middeleeuwse Deinzenaars. Drubbel streed mee in de Guldensporenslag. Hij was baljuw en leidde de Deinse strijders tijdens de slag.

Canteclaer en Roede zijn figuren uit het Reinaert-epos. Hun twee dochters Pinte en Sproete zijn ook op post, net als hun zonen Cantaert en Kraaiert.

Het figuurtje van Krieltje Kakelkont komt niet voor in het Reinaertverhaal. Krieltje is ontsproten aan het brein van jeugdauteur Marc De Bel. Stefan Vermeulen en Katrijn Vanaelst (allebei afkomstig uit Deinze) zorgden voor de vormgeving van het reusje.

De 'jongste' Deinse reus Lucien Buysse staat nog niet op de foto. Deze reus is een eerbetoon aan de legendarische Deinse tourwinnaar van 1926.

De reuzen van Deinze komen zelden tegelijkertijd op straat. Op de Canteclaerstoet zijn ze natuurlijk wel allemaal van de partij.
foto
Deinze
2007