In het atelier van Jenny Montigny

In het atelier van Jenny Montigny

AVDP_2021_JennyMontignyenEmile

Jenny Montigny (1875-1937) was afkomstig uit een gegoede Gentse burgersfamilie. Haar vader was advocaat en had verschillende openbare functies. Tegen de zin van haar familie koos Jenny voor een carrière als kunstschilderes. Haar grote leermeester was Emile Claus.  De jonge kunstenares trok regelmatig naar Claus' atelier in Astene. Onder invloed van Emile Claus werd Jenny Montigny een aanhangster van het luminisme. De relatie tussen Claus en Montigny ging echter verder dan de schilderkunst. De twee waren ook minnaars.

In 1904 betrok Jenny 'Villa Rustoord'  in de Klapstraat te Deurle. Deze foto is genomen in haar atelier achter de villa. Uiterst links zien we Emile Claus met naast hem Jenny Montigny. Op de foto staat verder Jenny's nicht en diens man.
Na de Eerste Wereldoorlog moest Montigny noodgedwongen villa 'Rustoord' verlaten. Wegens financiële beslommeringen ging ze kleiner gaan wonen. Na de dood van Claus in 1924  taande haar succes, al wordt ze beschouwd als één van de meest getalenteerde leerlingen van de meester uit Astene.

Het werk van Jenny Montigny is te vinden in Belgische musea. De Kamer van Volksvertegenwoordigers beschikt ook over een schilderij van haar hand.
Een deel van Montigny's meest waardevolle schilderijen zich in privécollecties.

Jenny Montigny is altijd met Deurle verbonden gebleven. Ze heeft er eveneens een laatste rustplaats op het kerkhof gevonden.
foto
1904-1914