• Café De Vluchter in Sint-Martens-Latem
Café De Vluchter in Sint-Martens-Latem
Café De Vluchter in Sint-Martens-Latem

Café De Vluchter in Sint-Martens-Latem

AH_20230126_001

'De Vluchter' was een volkscafé dat in de Latemstraat in Sint-Martens-Latem was gevestigd. Het etablissement werd oorspronkelijk uitgebaat door het echtpaar Mauritz en Zoë Malfait-Hovelinck. Mauritz was vee- en paardenkoopman. en ook liefhebber van de paardenkoersen.  Vandaar ook de naam 'De Vluchter' . In het paardenrennen heeft men vlucht-en drafkoersen. Het café groeide uit tot een pleisterplek voor veekoopmannen en paardenliefhebbers. De muren van de zaak waren toepasselijk beschilderd met taferelen uit de paardenkoers.

Eind de jaren 1950 werd het etablissement gekocht door de familie Pieters-Malfait. Zij lieten de uitbating van 'De Vluchter' over aan de familie De Keukeleire.

In 1970 kwam het café in handen van Dick en Nathalie De Gryse.  De naam 'De Vluchter' verdween en werd vervangen door 'Den Atelier'. Later verhuisde 'Den Atelier' naar de voormalige smidse van Georges Van Overschelde, iets verderop. 

Op de eerste foto zien we de voorgevel van café De Vluchter.
De tweede foto geeft ons een idee van het interieur van het café in augustus 1960. De foto is genomen ter gelegenheid van een kermis.
We zien (vlnr.): Dédé De Sloovere, Jeannine Debeuck, Simonne Foré en Clement  Van Haelemeersch

De nieuwe bibliotheek van Sint-Marten-Latem wordt vernoemd naar het legendarische café De Vluchter.
foto
jaren 1950-augustus 1960