• Arthur 'El Toro' Decabooter
Arthur 'El Toro' Decabooter
Arthur 'El Toro' Decabooter
Arthur 'El Toro' Decabooter

Arthur 'El Toro' Decabooter

SML_2015_MM_DvH012

Arthur Decabooter (Welden, 3-10-1936-Zevergem, 26-5-2012) was een getalenteerd wielrenner. Het ontbrak hem ook niet aan het nodige karakter. Decabooter was gemaakt voor het harde labeur op de kasseien, maar kon ook zijn mannetje staan in de spurt.

Als profrenner won Arthur verschillende semi-klassiekers. Hij mocht o.a . de Omloop Het Volk, Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door België, de E3-prijs, de Elfstedenronde, de Omloop van de Vlaamse Gewesten en Roubaix-Cassel-Roubaix achter zijn naam schrijven.

Arthur mooiste overwinning was ongetwijfeld de zege in de Ronde van Vlaanderen van 1960. Hij hield de Fransman Jean Graczyck en zijn grote rivaal Rik Van Looy achter zich. Decabooter had een speciale band met 'Vlaanderens Mooiste'. Hij won de koers als liefhebber (1955), onafhankelijke (1958) en prof (1960). Een unieke prestatie.

Ook in die andere grote klassieker Parijs-Roubaix was Arthur meerdere keren prominent aanwezig. Decabooter stak maar liefst drie keer zijn hand uit naar de zege in de 'koningin der klassiekers', maar door pech reed hij nooit als eerste over de streep.

Arthur Decabooter was als klassiek renner minder geschikt voor de grote rondes, maar toch liet hij in de Vuelta van zich spreken. In de editie van 1960 won hij twee etappes en de groene puntentrui. Daar bovenop werd Arthur in die ronde verdienstelijk tiende in het eindklassement. In 1961 won hij nog één rit in de Vuelta. Arthur haalde zijn bijnaam ook uit de Ronde van Spanje. De Spaanse commentatoren noemden hem 'El Toro', de stier. Dit omwille van zijn krachtige en onstuimige manier van spurten. In Vlaanderen werd de bijnaam opgepikt door sportreporter Jerôme Stevens uit Munte. Dankzij Stevens raakte de naam 'El Toro' verder verspreid.

Tussen Arthur Decabooter en Rik Van Looy heerste een dosis rivaliteit. Dit was de reden waarom Arthur niet geselecteerd werd voor de wereldkampioenschappen van 1960 en 1961. Arthur verdiende op basis van zijn schitterende prestaties in die jaren de selectie, maar de 'Keizer' bepaalde wie er mee mocht.

Arthur was een echte volkse wielrenner met een grote schare fans. De supporters droegen 'Turie' op handen en begeleidden hem massaal naar wedstrijden.

De liefde bracht Arthur naar Gavere-Asper. Hij trouwde met Asperse Nicole Standaert. Micheline, de zus van Nicole vond eveneens de liefde bij een wielrenner. Zij trad in het huwelijk met Walter Godefroot. Arthur werd zo de schoonbroer van een ander succesvol coureur.

In 1967 zette Arthur zijn profcarrière stop. Hij nam afscheid in het Gentse Kuipke dat ter gelegenheid volgepakt zat met zijn fans. Het gevoel leeft dat hij nooit het maximum uit zijn profcarrière haalde.

In 2007 werd Gavere uitgeroepen tot Dorp van de Ronde. Dit was een passend eerbetoon aan Arthur. Arthur overleed in 2012 op 75-jarige leeftijd. Hij stierf tijdens een fietstochtje langs de Schelde te Zevergem. Tot op het laatste moment maakte de fiets deel uit van zijn leven. Deze tekst is gebaseerd op informatie van Jean-Marie Schepens. Jean-Marie Schepens is de auteur van het boek 'Arthur 'El Toro' Decabooter, een flandrien uit de sixties'.
foto
Gavere
1958 tot 1970
Denis van Heirseele, bruikleen