Het graf van sergeant Charles William Bull

Het graf van sergeant Charles William Bull

G_POLS_MVDA_2016_graf sergeant

In september 1944 was het bevrijdingsoffensief in Belgiƫ in volle gang. Dit offensief ging jammer genoeg vaak gepaard met bloedvergieten. Ook in Gavere viel er een dodelijk slachtoffer tijdens de bevrijding.

De Britten hadden in Gavere de controle over de strategisch belangrijke Scheldebrug. De Duitse militairen wilden echter nog niet opgeven. Ze planden een aanval. Bij valavond van 7 september 1944 gingen de Duitsers over tot actie. Ze bestookten de Britten met anti-tankwapens. De Britten werden teruggedreven. Door de invallende duisternis was het moeilijk om de vijand goed te zien. De Duitsers hadden hun aanvalsmoment goed gekozen.

De Britse sergeant Charles Bull had de koepel van zijn tank geopend en keek naar buiten. Hij wou een beter beeld krijgen van de situatie, want binnenin een rijdende tank was het zich beperkt. De jonge sergeant werd plots in de borst getroffen door een schrapnel. Deze schrapnel was afkomstig van een granaat die door een anti-tankwapen was afgeschoten. Deze versie wordt niet door iedereen aanvaard. Het zou ook kunnen dat Bull getroffen werd door een kogel van een Duits sluipschutter.

Sergeant Bull was hoedanook ernstig gewond. Hulp kon niet meer baten. Hij bloedde dood. Zijn dood bleek niet helemaal zinloos. De volgende dag waren de Duitse militairen in Gavere volledig verslagen.

Charles William Bull werd begraven op het kerkhof van Gavere. Op het graf van de 29-jarige sergeant van het Royal tank regiment werd een wit zerkje geplaatst. Dergelijke sobere zerkjes sieren de graven van de gesneuvelde militairen van de Commonwealth, waar ook ter wereld.

In de jaren '90 van vorige eeuw werd het kerkhof van Gavere ontruimd. Het stoffelijke overschot van sergeant Bull kreeg een nieuwe rustplaats op de centrale Gaverse begraafplaats aan de Lielareweg. Men Het graf van Bull is te vinden in het ere-perk voor de Gaverse oud-strijders uit beide wereldoorlogen. Het witte zerkje springt meteen in het oog bij het betreden van de begraafplaats.

Het graf van sergeant Bull mag men gerust als uniek bestempelen. Op de zerk is er immers een portretfoto van de jonge militair bevestigd. De Commonwealth War Graves Commission laat normaal niet toe dat er een foto van de gesneuvelde militair op de witte zerk wordt aangebracht. In het geval van sergeant Bull heeft men een oogje dichtgeknepen.

De portretfoto van Bull verdween door toedoen van vandalen, maar er is een nieuw exemplaar op bevestigd. Het graf heeft zo zijn unieke status terug.

Toch is de foto niet het belangrijkste. Het graf van sergeant Charles William Bull is een blijvende herinnering aan de waanzin van de oorlog.
foto
Gavere
2016