De Deinse Tolpoortstraat anno 1921

Beoordeling

Aantal stemmen 0

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Cultuurdienst Deinze
SubCollectie: Deinze vroeger en nu

Inventarisnummer: D_fb_Dvn_MVDA_FS043

De Tolpoortstraat is één van de gekendste straten van Deinze. Hier zien we de straat in 1921. Blijkbaar stonden de mensen ook graag eens op de foto. Het nemen van een foto was toen sowieso nog een hele gebeurtenis.

Enkele gebouwen in de achtergrond zijn interessant. Het statige huis met balkon is de directeurswoning van de Molens van Deinze. Het huis in neo-Vlaamse Renaissancestijl is één van de weinige huizen in de Tolpoortstraat die de tand des tijds heeft doorstaan. Op het moment dat de foto werd genomen was het ongeveer 20 jaar oud.

Verder zien we ook een torentje van het markizaat. Het gebouw met de torentjes werd zo genoemd, omdat de twee hoektorentjes overblijfselen waren van het voormalige markizaat van Deinze. Ze stonden aan de oprijlaan van het kasteel. Later gingen ze deel uitmaken van een empire-huis waarvan we hier een stukje zien. Jammer genoeg werd een deel van dit ruime huis in 1972 afgebroken voor de bouw van een appartementsgebouw. Eén hoektorentje verdween, het andere werd gelukkig gespaard.

De postkaart vermeldt de naam van de straat en dit niet enkel in het Nederlands. In het Frans wordt de Tolpoortstraat aangeduid als ' Rue de l'Octroi'.

Type: postkaart
Periode: 1921
Verwante plaatsen: Deinze

Trefwoorden

Tolpoortstraat, Deinze, directeurswoning, markizaat

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.