Begoniavelden in De Pinte

Beoordeling

Aantal stemmen 1

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Erfgoedhuis Nazareth
SubCollectie: Priv├ęcollectie Manuel Van den Abeele

Inventarisnummer: N_PrMVDA_MVDA_2018_begoniavelden De Pinte

In de 19de eeuw begon men in De Pinte met sierteelt. Geleidelijk aan legden verschillende Pintse families zich toe op de kweek van bloemen. Zo groeide het dorp uit tot een echte bloemengemeente.

De begonia werd het grote uithangbord van De Pinte. Men exporteerde deze bloem over heel de wereld. De meeste Pintse bloemisterijen waren dan ook gevestigd in de omgeving van het station. Via de spoorweg konden de bloemen immers makkelijk worden vervoerd.

Op deze postkaart zien we de begoniavelden in de Florastraat. Deze straat was zowat het centrum van de Pintse sierteelt. We bemerken niet enkel serres. Links op de afbeelding staat een watertoren. Dergelijke constructie was onontbeerlijk voor de waterbevoorrading van een grote bloemisterij. Naast water was warmte ook zeer belangrijk voor de bloemenkweek. Vandaar de grote schouwen op deze postkaart.

De bloemisterij die we hier zien was eigendom van Leon De Moor en zijn echtgenote Madeleine Lampens. Ze kweekten in 3 serres volop begonia's. Hun bedrijf was gevestigd in de Florastraat nr. 7.

De sierteelt is anno 2018 bijna volledig uit De Pinte verdwenen. De grootste oorzaak voor de teloorgang is de moordende concurrentie met de lage loonlanden.

Type: postkaart
Periode: jaren 1950
Verwante plaatsen: De Pinte

Trefwoorden

sierteelt, bloemisterij, De Pinte, Florastraat

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.