Het doodsprentje van Jozef Imschoot

Beoordeling

Aantal stemmen 0

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Heemkundige Kring Zulte
SubCollectie: Privécollectie André Goeminne

Inventarisnummer: Z_AG_MVDA_2018_doodsprentje Jozef Imschoot

Jozef Imschoot was de zoon van Evariste Imschoot. Evariste was notaris in Gent en in Machelen-aan-de-Leie. Hoogstwaarschijnlijk was het de bedoeling dat zoon Jozef in de voetsporen van zijn vader zou treden, want de jonge Machelaar studeerde Rechten aan de universiteit van Gent.

In juli 1914 werd Jozef Imschoot net zoals zovele Vlaamse jongemannen gemobiliseerd. De Duitse oorlogsdreiging was immers niet meer te loochenen. Men deelde Jozef in bij het 9de linieregiment van het Belgisch leger. Imschoot sneuvelde op 5 augustus 1914 tijdens de verdediging van Luik. Jozef kwam om in het prille begin van 'de Groote Oorlog', want de Duitse troepen waren pas de dag voordien België binnengevallen.

Jozef Imschoot werd begraven te Luik op het Cimètiere de Robermont. De 21-jarige Machelaar was de eerste student van de Gentse universiteit die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een zeer trieste eer.

Jozefs broer Georges kwam wel heelhuids uit de oorlog. De reserve-luitenant speechte zelfs op de Machelse Vredesfeesten van 1919. Uiteindelijk was Georges diegene het notariaat van zijn vader overnam. Hij was van 1943 tot 1947 notaris. Door het verlies van Jozef had de familie Imschoot natuurlijk een zware klap gekregen.

Type: bidprentje
Periode: augustus 1914
Verwante plaatsen: Zulte

Trefwoorden

Machelen-aan-de-Leie, Eerste Wereldoorlog, universiteit Gent, doodsprentje

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.