De bond der opgeëisten poseert met hun vlag

Beoordeling

Aantal stemmen 0

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel)

Inventarisnummer: D_MDL_MVDA_2018_bond der opgeëisten met vlag

In W.O.I (en W.O.II) werden jongemannen in de bezette gebieden opgeëist door de Duitsers. Ze werden verplicht tewerkgesteld. Deze mannen moesten de Duitse werkkrachten vervangen die onder de wapens waren geroepen. De opgeëisten moesten veelal in erbarmelijke omstandigheden zwaar werk verrichtten. Een groot aantal van deze jongens zou het leven laten tijdens de dwangarbeid.

Na de oorlog verenigden de overlevende lotgenoten zich in bonden. Hier poseren leden van de kantonale bond der opgeëisten van Deinze. Deze vereniging zag het levenslicht in 1921. De vlag van de bond neemt een centrale plaats in op de foto. Het vaandel is een kunststukje. De vlag is interessant, want ze werd ontworpen door de Deinse kunstenaar Antoon Van Parys.

Van Parys was een beeldhouwer. Tussen beide wereldoorlogen maakte hij naam met zijn oorlogsgedenktekens. In zijn geboortestreek en in de Westhoek staan er veel oorlogsmonumenten die door hem werden gebeeldhouwd. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld het oorlogsgedenkteken 'De piocheur' in Deinze.

Antoon hield zich ook bezig met Toegepaste Kunst. In de jaren 1920 stond hij in voor de vormgeving van de vlaggen van een aantal verenigingen. De vlag van de kantonale bond der opgeëisten van Deinze was er één van. Men kan onmiddellijk zien dat Antoon het ontwerp heeft. De gestileerde en gedrongen mannenfiguur centraal op de vlag is typisch voor Van Parys. De figuur straalt lijden uit. Dit was Antoons manier om de waanzin en wreedheden van de oorlog te benadrukken. Hij romantiseerde -in tegenstelling tot sommige andere kunstenaars- de oorlog nooit.

We weten zeker dat de man op de vlag een opgeëiste arbeider was, want hij draagt een armband met het opschrift 'Z.A.B'. Dit is voor een afkorting voor 'Zivil Arbeiter Bataillon''.

De vlag is mooi uitgewerkt, maar dit is niet de verdienste van Antoon Van Parys. De eigenlijke uitvoering van de vaandelontwerpen liet hij over aan zijn echtgenote.

Doorheen de jaren zijn veel vlaggen verdwenen. Het is niet zeker dat deze vlag van de Deinse opgeëisten is bewaard gebleven.

Type: foto
Periode: interbellum
Verwante plaatsen: Deinze

Trefwoorden

Opgeëisten, Deinze, vlag

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.