De Ardense Jagers herdenken Vinkt ter ere van hun 40-jarig jubileum

Beoordeling

Aantal stemmen 0

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Erfgoedhuis Gentiel De Smet
SubCollectie: Priv├ęcollectie Liliane De Raedt

Inventarisnummer: D_LDR_MVDA_2017_40-jarig jubileum Ardense Jagers

Het Belgische legerregiment Ardense jagers werd opgericht in 1934. Het regiment stond/staat bekend voor hun sterke vaderlandslievendheid. In de meidagen van 1940 boden de Ardense Jagers hevig weerstand tegen de Duitse invallers. Ook in Vinkt was dit het geval.

De Duitsers raakten gefrustreerd door het feit dat hun opmars stokte. Bovendien deed het gerucht de ronde dat de plaatselijke bevolking op hen had geschoten. Deze gespannen situatie leidde ertoe dat tientallen onschuldige burgers werden geëxecuteerd door de Wehrmacht. Een vreselijke oorlogsmisdaad die nog sterk leeft in Vinkt. Het dorp doet er alles aan om de dramatische feiten te herdenken en het belang van vrede te benadrukken. Hier zien we het ereperk op het kerkhof van Vinkt waar de oorlogsslachtoffers werden bijgezet.

Voor de Ardense Jagers waren de gebeurtenissen te Vinkt ook een ankerpunt in hun geschiedenis. Ter ere van het 40-jarig bestaan van het regiment in 1974 werd een poststempel uitgebracht van de Ardense Jagers met daarop een verwijzing naar Vinkt.

Deze postkaart draagt de poststempel en postzegel van de Ardense Jagers. Op de zegel is een everzwijn afgebeeld. Het everzwijn is immers het symbool van de Ardense Jagers.

De bijhorende enveloppe (foto 2) is ook versierd met een everzwijn en draagt dezelfde postzegel. De stempel met verwijzing naar de gevechten in Vinkt komt eveneens terug.

Type: postkaart
Periode: 1974
Verwante plaatsen: Deinze

Trefwoorden

Vinkt, Ardense Jagers, Tweede Wereldoorlog, jubileum

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.