Een grenadier die de Slag bij Eke meemaakte

Beoordeling

Aantal stemmen 0

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Erfgoedhuis Nazareth
SubCollectie: Priv├ęcollectie Chris Vlerick

Inventarisnummer: N_PrCV_MVDA_2017_078

Maurice De Baets werd in 1893 in Knesselare geboren. In 1913 riep het Belgische leger hem op om zijn legerdienst te vervullen. Maurice werd ingedeeld bij de grenadiers. Hij ging deel uitmaken van de Koninklijke Wacht. Deze Wacht stond en staat nog steeds in voor de begeleiding van de koning en koningin. De Baets draagt op deze foto het uniform van de Koninklijke Wacht. Dit uniform is bekend voor de typische berenmuts.

Maurice had pech. Na tien maanden legerdienst brak de Eerste Wereldoorlog uit. De Koninklijke Wacht werd tijdelijk opgeheven en Maurice De Baets werd als grenadier naar het front gestuurd. Hij bevond zich in de vuurlinie. Hij moest dienst doen in de loopgraven.

Maurice bleef vier jaar aan het front en verzamelde zo het maximum aantal frontstrepen. De Baets had een goede engelbewaarder, want tijdens die jaren raakte hij nooit echt zwaargewond.

Aan het einde van de oorlog werd Maurice naar Eke gestuurd. Hij maakte zo de Slag bij Eke vanop de eerste rij mee. In de allerlaatste uren van de 'Groote Oorlog' wou een commandant nog een doorbraak forceren. Het was de bedoeling om vlak voor de wapenstilstand de Schelde-oevers in Semmerzake veroveren. Drieëntwintig grenadiers sneuvelden bij dit zinloze gevecht. Maurice heeft altijd zeer zware bedenkingen gehad bij deze actie.

In 1919 was de oorlogsdreiging voorbij. Maurice kon eindelijk afzwaaien. Aan de oorlog hield hij dertien onderscheidingen over. De harde jaren aan het front hadden hem niet lichamelijk gekraakt. Maurice De Baets werd stokoud. Hij overleed in 1994. Met hem verdween ook de laatste getuige die de Slag bij Eke van dichtbij meemaakte.

Type: foto
Periode: 1913
Verwante plaatsen: Nazareth

Trefwoorden

grenadier, Eerste Wereldoorlog, Slag bij Eke, Eke, Semmerzake

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.