De Mariagrot aan het Schipdonkkanaal

Beoordeling

Aantal stemmen 0

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Erfgoedhuis Gentiel De Smet
SubCollectie: Collectie Sint-Vincentiusinstituut Deinze

Inventarisnummer: D_SVI_MVDA_2017_postkaart013

In 1858 zou Onze-Lieve-Vrouw verschenen zijn aan Bernadette Soubirous in een grot te Lourdes. Nadat deze verschijning als 'echt' werd bestempeld door de Kerk werden her en der regelmatig imitatiegrotten opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

In 1902 bracht pastoor Van Wichelen een Mariabeeld uit Lourdes. De zusters van Sint- Vincentius a Paulo van Deinze besloten daarop om een Mariagrot te laten bouwen. Het was de bedoeling dat het Mariabeeld in deze grot werd geplaatst. De zusters lieten de imitatiegrot optrekken op hun gronden aan het Schipdonkkanaal te Bachte-Maria-Leerne. Een ideale plaats, want het bouwwerk lag er in een rustige bosrijke omgeving.

De plek groeide snel uit tot een bedevaartsoord. Er werd een jaarlijkse geloofstocht naar de Mariagrot op poten gezet. Die tocht werd zeer populair. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam het bedevaartsoord jammer genoeg in de vuurlinie te liggen. Dankzij de beschutting van de bomen kwam de Bachtse Mariagrot ongeschonden uit de beschietingen.

In 1976 besloot men om verbredingswerken aan het Schipdonkkanaal uit te voeren. De Mariagrot moest wijken voor deze werken. De rest van de terreinen van de Sint-Vincentiuszusters aan het Schipdonkkanaal kregen een nieuwe bestemming als industriegrond. Heden ten dage staan er op deze plaats bedrijven.

De sloop van de imitatiegrot betekende niet het einde van de Bachtse bedevaart. Men zocht en vond een nieuwe locatie voor een gebedsoord aan de Merelweg. Na de aanleg van het terrein en de bouw van een kapel werd het Onze-Lieve-Vrouwbeeld uit de verdwenen Mariagrot naar daar overgebracht.

Type: postkaart
Periode: jaren 1930
Verwante plaatsen: Deinze

Trefwoorden

Mariagrot, Bachte-Maria-Leerne, Zusters Sint Vincentius à Paulo, Bedevaart

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.