Een Minerva met Deinse roots

Beoordeling

Aantal stemmen 0

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Platform Omgeving Leie Schelde (POLS)
SubCollectie: POLS_Deinze

Inventarisnummer: D_POLS_MVDA_2017_Minerva Verhaest

Minerva was niet het enige Belgische automerk, maar het spreekt wel het meest tot de verbeelding. De luxueuze, degelijke en snelle auto's waren geliefd bij koningshuizen en andere kapitaalkrachtigen.

De wagens werden vervaardigd in Antwerpen, maar de Minerva AE 20 pk uit 1929 heeft een duidelijk link met Deinze. Het koetswerk van dit imposante voertuig werd gebouwd door de familie Verhaest. Deze familie had een carrosserie op de hoek van de Markt met de Brielstraat (locatie huidige Carrefour-supermarkt). In die tijd was het niet ongebruikelijk dat autoconstructeurs het koetswerk en/of chassis van hun wagens bij een carrosserie lieten bouwen.

De mensen van Verhaest kenden duidelijk hun vak, anders had men dergelijke opdracht nooit tot een goed eind gebracht. Ze waren fier op de verwezenlijking van deze auto, want hun naamplaatje is zichtbaar op het koetswerk aangebracht.

De Minerva AE 20 pk staat ook bekend als een 'faux cabriolet'. De wagen ziet eruit als een cabrio, maar dat is misleidend. Een interessant weetje is dat het koffertje dat achteraan is bevestigd uitklapbaar is en kan dienen als twee zitjes. Deze Minerva is geen doorsnee personenauto. De eigenaar gebruikte hem eveneens voor het slepen van voertuigen.

Dankzij de restauratie door Ghislain Mahy is deze Minerva vandaag nog steeds een prachtstuk. De auto wordt permanent tentoongesteld in het Brusselse 'Autoworld' De wagen staat op de lijst van 100 topstukken uit de Brusselse musea. Het is een eer voor Deinze dat in de stad één van de mooiste wagens ter wereld mede tot stand is gekomen.

Fysieke beschrijving:

De Minerva AE 20 pk is opgenomen in de collectie van het museum Autoworld te Brussel.

Type: foto
Periode: 1929
Verwante plaatsen: Deinze

Trefwoorden

auto, Minerva, carrosserie, Deinze

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.