Muziek en kunst door leden afdeling Latem-Deurle

Beoordeling

Aantal stemmen 0

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Documentatie- en Archiefcentrum voor Kunst en Heemkennis Sint-Martens-Latem
SubCollectie: Davidsfonds Latem-Deurle

Inventarisnummer: SML_2016_VH_021

De eerste foto verscheen in 1959 in de krant met onderschrift: 'In het Boldershof te Deurle vond een plechtigheid plaats naar aanleiding van de oprichting van het gemengd Davidsfondskoor Gudrun'. Het koor telde toen 30 leden. Het koor trad de eerste maal op op kerstfeest op 28 december 1958. Het koor trad ook op op andere gelegenheden dan deze die gehouden werden voor de afdeling. Vanaf 1953, was er ook een koor, bestaande uit leden van de afdeling, waarover weinig bekend is.

De oranje affiche maakte promotie voor de kunstavond op 18 oktober 1959. Het was een kunst- en zangavond waar de leden van de afdeling hun talenten tentoonspreidden. Het Gudrunkoor trad op, en er werden ook voordrachten gegeven, muziekinstrumenten bespeeld en ook een sopraan gaf het beste van zichzelf.

De vierde foto toont het Gudrunkoor op stap in Bokrijk. De vijfde afbeelding toont de affiche van 'Musiceren op een winterse avond' in museum Dhont-Dhaenens. Er werden toen onder andere werken van Bach, Grieg, Desmarets, Prokofiev, Schubert, Mozart , Liszt opgevoerd. Ook twee professionele musici, Roer Ide en Gemma De Meester, brachten drie werken. Foto 8 toont Louis Kindt die de muziekstukjes aan elkaar praatte. Op 8 maat 1985 (foto 6) en 12 maart 1988 werd musiceren op winterse avond herhaald, op de zevende foto ziet u Cisa van den Kerckhove en Marianne Samijn Händel brachten op dwarsfluit (1988). De vierde editie vond plaats op 24 april 1993, onder het gezegde: iedere vogel zingt zoals hij gebekt is. Ciska van den Kerckhove en Pieter van den Kerckhove brachten Intrador, Ballad, Rag van componist Franckenpohl (zie afbeelding 9 en 10). Het laatste evenement met muziek en voordracht van eigen leden vond plaats op op 1 februari 1997, met als thema: 'Kunst of kUNST? Nee, Cultuur van hier.' (foto 11 en 12)

foto 13: de affiche toont Kunst door eigen leden, de eerste tentoonstelling liep van 12 tot 15 mei 1988. Toen werden 48 werken tentoongesteld. De tweede editie (foto 14 en 15) liep van 25 tot 28 mei 1995, en stelde werken van 17 kunstenaars tentoon. U ziet de presentatie van de kunstenaars op de vooropening in 1995 (16, 17 en 18).

Type: foto
Verwante plaatsen: Sint-Martens-Latem

Trefwoorden

Gudrunkoor

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.