De lustrumvieringen van het Latemse Davidsfonds

Beoordeling

Aantal stemmen 1

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Documentatie- en Archiefcentrum voor Kunst en Heemkennis Sint-Martens-Latem
SubCollectie: Davidsfonds Latem-Deurle

Inventarisnummer: SML_2016_VH0_19

Om de 5 jaar vierde het Davidsfonds van Sint-Martens-Latem een taditioneel lustrum. In 1966 werd in Latem het 25-jarig bestaan van de afdeling herdacht. Op 30 november 1975, werd het een dubbele viering, zowel het 5-jarig onafhankelijke bestaan van de afdeling werd herdacht, alsook het 35-jarige bestaan van het Davidsfonds zelf.

De eerste foto toont André Van Cauwenberghe, René Van Parijs (?), Raf Van den Abeele, Albert Wieme en Remi Van Kwikelberghe, tijdens de viering in 1975. Raf Van den Abeele was erevoorzitter en burgemeester van Sint-Martens-Latem. Van den Abeele was burgemeester van 1965 tot 1980, net zoals zijn vader en kunstschilder Albijn Van den Abeele. Raf Van den Abeele was ook bekend als historicus, heemkundige en was actief in culturele kringen.

De tweede foto toont Remi Van Kwikelberghe, Agnes De Brabandere, voorzitter André Berckmoes, Martha Van Oost en Clothilde Lorevre-Van oost in 1975. Op de derde foto ziet u het Gudrunkoor onder leiding van Jo Van Eetvelde. De hieropvolgende foto toont het kinderkoor onder leiding van Henri Van Eetvelde.

De vijfde foto toont de groep 'Speleman' tijdens mis die gegeven werd om de afdelingsvlag te wijden, deze werd geschonken door erevoorzitter Raf Van den Abeele. Raf Van den Abeele en zijn eega greta Cartreul werden peter en meter van de vlag. U ziet hen tijdens de wijding, op de zesde foto. Op de zevende foto wordt de vlag overhandigt aan de peer en erevoorzitter. De achtste foto toont een deel van het publiek in de Latemse Galerij en op de negende ziet u het toenmalige bestuur.

Op zaterdag 17 november 1990 was er een jubileumviering die werd geopend met een mis, Daarop volgde een academische zitting in het museum Dhont-Dhaenens. Onder andere de geschiedenis en de toekomstperspectieven van de vereniging werden door de voorzitter besproken. Er werd hulde gebracht aan de stichters en de oud-voorzitters. Na de sprekers en muzikale omkadering, was er een receptie aangeboden door de gemeente, evenals een feestbanket. Tijdens het feestmaal werd nog historische dans opgevoerd (foto 14-17). Op foto 11 ziet u Jef Maton, die net zoals de andere voorzitters van de afdeling een herinneringsbord ontvangen. Op de twaalfde foto ziet u Walter Uyttenhove, gouwvoorzitter, die een huldgroet brengt in de naam van het Nationaal Bestuur. De dertiende foto getuigt van de gehuldigden en sprekers op de academische zitting bij de viering van 50 jaar Davidsfonds.

Voor het 70-jarig jubileum van Davidsfonds Latem-Deurle, waren de x-voorzitters eregasten en werd opgeluisterd door Het Gregoriuskoor (foto 20) onder leiding van Raf De Troyer tijdens een mis en Septem Viri, zoals u op de affiche kan zien. De laatste foto toont het feestmaal tijdens deze viering.

Type: foto
Periode: 1966, 1975, 1976, 1990, 2001, 2006
Verwante plaatsen: Sint-Martens-Latem

Trefwoorden

Davidsfonds, lustrumviering, wijding afdelingsvlag

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.