Kruisbeeld Antoon Van Parys

Beoordeling

Aantal stemmen 1

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Erfgoedhuis Nazareth
SubCollectie: Priv├ęcollectie Manuel Van den Abeele

Inventarisnummer: N_MVDA_MVDA_2013_002

Antoon Van Parys (1884-1968) is vandaag een ietwat vergeten kunstenaar, maar tijdens zijn carrière was hij zeer productief. De Deinse beeldhouwer verwierf vooral faam met zijn graf- en oorlogsmonumenten. In de Westhoek kan men zelfs enkele oorlogsgedenktekens van Van Parys vinden.

Het oeuvre van de beeldhouwer was echter breder dan enkel funeraire kunst en oorlogsmonumenten. In de museum van Deinze en de Leiestreek en het Museum van Schone Kunsten te Gent is werk van hem vinden. In de streek rond Deinze zijn ook veel beeldhouwwerken van Van Parys in privé-collecties terechtgekomen.

Eén van de meest succesvolle ontwerpen was zijn kruisbeeld. Antoon gaf de gekruisigde Christus zeer gestileerd, maar treffend weer. Het verkrampte lichaam, scheefgezakte hoofd en de grote neerhangende handen verbeelden op pakkende wijze het lijden.

In de jaren 1950 verkocht Antoons zoon Luc afgietsels van de kruisbeelden van zijn vader. Antoon Van Parys had het op zijn oude dag financieel wat moeilijk. De verkoop van afgietsels bracht een beetje extra geld in het laadje. Het kruisbeeld op de foto is een voorbeeld van zo'n afgietsel.

Type: kruisbeeld
Periode: circa 1950
Vervaardigers: Antoon Van Parys (beeldhouwer)
Verwante plaatsen: Deinze

Trefwoorden

kruisbeeld, Deinze

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.