Gedenkteken Slag bij de Edemolen

Beoordeling

Aantal stemmen 2

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Platform Omgeving Leie Schelde (POLS)

Inventarisnummer: N_POLS_MVDA_2013_002

Het monument ter herdenking van de Slag bij de Edemolen staat op de parking van het huidige café Edemolen langs de Gaversesteenweg. De Edemolen zelf is al jaren verdwenen. Rond het gedenkteken staan vier paaltjes om het beschermen tegen eventuele ‘aanrijdingen’. Het monument voor de zeven gevallen rijkswachters en de vijf oorlogsvrijwilligers is een gedenkzuil. Deze gedenkzuil is opgesteld op een podium. Dit podium is opgebouwd uit baksteen en bekleed met natuursteen. Men kan het podium bereiken via enkele tredes aan de voorkant van het monument

De gedenkzuil is opgetrokken uit blauwe hardsteen. Op de zuil is een koperen plaat aangebracht met daarop in opgelegde letters ‘Veldslag van Eedemolen 7-10-1914’. De tekst op het monument wordt ook in het Frans herhaald. Onder dit opschrift worden eerst de gesneuvelde rijkswachters met hun rang vermeld. Door de vermelding van de rang wordt onderstreept dat de rijkswacht op militaire leest geschoeid was. Onder de lijst van gesneuvelde rijkswachters staat ‘der Rykswacht’ in het Nederlands en Frans te lezen. Daarop volgend worden de omgekomen oorlogsvrijwilligers geëerd met onder hun namen ‘Oorlogsvrijwilligers’ in zowel het Nederlands als het Frans. Helemaal onderaan op de koperplaat is het embleem van de rijkswacht te zien. De vlammende granaat benadrukt nogmaals het militaire karakter van de Rijkswacht.

De gedenkzuil heeft een bolvormige bekroning. Rond deze bekroning is een hardstenen lauwerkrans gebeiteld met centraal daarop een Latijns kruis. Dergelijke combinatie komt niet zoveel voor. Misschien wil men hiermee de overwinning op de dood extra in de verf zetten. Voorts ligt op de arduinen plaat voor de zuil een bronzen palmtak, symbool voor de overwinning op de dood, maar ook teken van de martelaars.

Dit monument draagt de signatuur van Gentenaar Olivier Piette. Piette (1885-1948) was steenhouwer, beeldhouwer en medailleur. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij actief als oorlogsvrijwilliger. Hij verwierf ook de grootste bekendheid met zijn oorlogsgedenktekens. In Gent kan men verscheidene oorlogsgedenktekens van zijn hand vinden.

Het gedenkteken ter herinnering aan de Slag van de Edemolen heeft doorheen de jaren al wat renovaties ondergaan, maar het concept en de plek waarop het monument staat is hetzelfde gebleven.

Type: foto
Periode: 2012
Vervaardigers: (beeldhouwer)

Trefwoorden

Slag bij Edemolen, Eerste Wereldoorlog, Rijkswacht, gedenkteken, Olivier Piette

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
logo Erfgoedcel logo POLS
logo Nazareth logo stad Deinze logo De Pinte logo Gavere logo Sint-Martens-Latem logo Zulte
logo Leader logo Europa logo Vlaamse Overheid logo Oost-Vlaanderen

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.